Volwassen gezondheid

Handen wassen: do's en don'ts

Met de hand wassen is een eenvoudige manier om infectie te voorkomen. Begrijpen wanneer je handen te wassen, hoe goed gebruik handdesinfecterend en hoe u uw kinderen in de gewoonte.

Veelvuldig handen wassen is een van de beste manieren om te voorkomen dat je ziek en verspreiden van ziekte. Handen wassen vereist alleen water en zeep of een alcohol-based hand sanitizer - een reinigingsmiddel dat geen water nodig heeft. Zoek uit wanneer en hoe u uw handen goed te wassen.

Wanneer uw handen te wassen

Als je het aanraakt mensen, oppervlakken en voorwerpen gedurende de dag, verzamelt u bacteriën op je handen. Op zijn beurt kan je jezelf besmetten met deze ziektekiemen door het aanraken van uw ogen, neus of mond. Hoewel het onmogelijk is om je handen kiemvrij te houden, het wassen van je handen regelmatig kan helpen beperken de overdracht van bacteriën, virussen en andere microben.

Was altijd uw handen voordat u:

 • Het bereiden van voedsel of het eten
 • De behandeling van wonden, het geven van medicijnen, of zorg voor een zieke of gewonde persoon
 • Het plaatsen of verwijderen van contactlenzen

Was altijd uw handen na:

 • Het bereiden van voedsel, vooral rauw vlees of gevogelte
 • Het toilet of wijzigen van een luier
 • Het aanraken van een dier of dieren speelgoed, riemen, of afval
 • Snuiten, hoesten of niezen in je handen
 • De behandeling van wonden of de zorg voor een zieke of gewonde persoon
 • Omgaan met afval, huishoudelijke of tuin chemicaliën, of iets dat kan worden verontreinigd - zoals een reinigingsdoekje of bevuilde schoenen

Bovendien, je handen wassen als ze vuil zijn.

Hoe kunt u uw handen te wassen

Het is over het algemeen het beste om je handen te wassen met water en zeep. Volg deze eenvoudige stappen:

 • Maak je handen nat met stromend water.
 • Breng vloeibare, bar of poeder zeep.
 • Schuimt goed.
 • Wrijf je handen krachtig gedurende ten minste 20 seconden. Vergeet niet om alle oppervlakken, zoals de rug van je handen, polsen, tussen je vingers en onder je nagels schrobben.
 • Goed uitspoelen.
 • Droog uw handen met een schone of wegwerp handdoek of luchtdroger.
 • Indien mogelijk, gebruik uw handdoek de kraan uit te zetten.

Houd in gedachten dat antibacteriële zeep is niet meer effectief in het doden van bacteriën dan gewone zeep. Gebruik antibacteriële zeep kan zelfs leiden tot de ontwikkeling van bacteriën die resistent zijn tegen antimicrobiële stoffen van het product zijn - waardoor het moeilijker om deze bacteriën te doden in de toekomst.

Zie ook

Handen wassen: do's en don'ts

Hoe maak je een alcohol-based handdesinfecterend gebruiken

Op basis van alcohol de hand ontsmettingsmiddelen, die geen water nodig hebben, zijn een aanvaardbaar alternatief wanneer water en zeep niet beschikbaar zijn. Als u ervoor kiest om een ​​hand ontsmettingsmiddel gebruiken, zorg ervoor dat het product ten minste 60 procent alcohol. Volg dan deze stappen:

 • Breng voldoende van het product naar de palm van je hand om je handen helemaal nat.
 • Wrijf je handen samen, die alle oppervlakken, totdat uw handen droog zijn.

Antimicrobiële doekjes of doekjes zijn een andere effectieve optie. Nogmaals, op zoek naar een product dat een hoog percentage alcohol bevat. Als uw handen zijn zichtbaar vuil, wassen met water en zeep.

Kinderen moeten schone handen, ook

Kinderen te helpen gezond te blijven door hen aan te moedigen hun handen goed en regelmatig te wassen. Was uw handen met je kind om hem te laten zien of haar hoe het moet. Te haasten te voorkomen, raden handen wassen voor zo lang als het duurt om de "Happy Birthday" lied tweemaal te zingen. Je zou kunnen stellen met de hand wassen herinneringen op ooghoogte van uw kind, zoals een grafiek van de badkamer wastafel dat elke keer dat uw kind wast zijn of haar handen kunnen worden gemarkeerd. Als uw kind de gootsteen op zijn of haar eigen niet kunnen bereiken, houden een opstapje handig.

Op basis van alcohol de hand ontsmettingsmiddelen zijn OK voor kinderen en adolescenten, ook, vooral wanneer water en zeep niet beschikbaar zijn. Herinner uw kind om te zorgen dat het ontsmettingsmiddel droogt volledig te maken voordat hij of zij iets aanraakt. Bewaar de container veilig weg na gebruik.

Met de hand wassen is vooral belangrijk voor kinderen in zorg instellingen kind. Jonge kinderen verzorgd in groepen buiten het huis lopen een groter risico op ademhalings-en gastro-intestinale aandoeningen, die gemakkelijk kan verspreiden naar familieleden en andere contacten. Zorg ervoor dat uw kind zorgverlener bevordert veelvuldig handen wassen of het gebruik van alcohol-based hand ontsmettingsmiddelen. Vragen of de kinderen zijn verplicht om hun handen te wassen meerdere keren per dag - niet alleen voor de maaltijd. Merken, ook, of luiers gebieden worden gereinigd na elk gebruik en of het eten en luiers gebieden zijn goed gescheiden.

Een eenvoudige manier om gezond te blijven

Volwassen gezondheid. Handen wassen: do's en don'ts.
Volwassen gezondheid. Handen wassen: do's en don'ts.

Met de hand wassen is niet veel tijd of moeite te nemen, maar het biedt grote voordelen in termen van preventie van ziekte. De goedkeuring van deze simpele gewoonte kan een belangrijke rol spelen bij de bescherming van uw gezondheid.

Zie ook

Volwassen gezondheid