Volwassen gezondheid

Geestelijke gezondheid: wat is normaal, wat niet

Begrijpen wat als normaal beschouwd geestelijke gezondheid kan lastig zijn. Zie hoe gevoelens, gedachten en gedragingen bepalen geestelijke gezondheid en hoe te herkennen als u of een geliefde heeft hulp nodig.

Wat is het verschil tussen geestelijke gezondheid en geestelijke ziekte? Soms is het antwoord duidelijk, maar vaak het onderscheid tussen geestelijke gezondheid en geestelijke ziekte is niet zo duidelijk. Bijvoorbeeld, als je bang bent voor het geven van een toespraak in het openbaar bent, betekent het u een psychische aandoening of een run-of-the-mill geval van zenuwen? Of, wanneer wordt verlegenheid uitgegroeid tot een zaak van sociale fobie?

Hier is hulp te begrijpen hoe psychische aandoeningen worden geïdentificeerd.

Waarom is het zo moeilijk om te vertellen wat normaal is?

Het is vaak moeilijk om een ​​normale geestelijke gezondheid te onderscheiden van een psychische aandoening omdat er geen eenvoudige test om te zien of er iets mis is. Ook kan de primaire psychische aandoeningen worden nagebootst door lichamelijke aandoeningen. Geestelijke gezondheidsproblemen worden beoordeeld niet te wijten aan een fysieke aandoening en worden gediagnostiseerd en behandeld op basis van symptomen, alsmede de mate waarin de aandoening komt het dagelijkse leven. Tekenen en symptomen kunnen invloed hebben op uw:

 • Gedrag. Obsessive met de hand wassen of het drinken van teveel alcohol zou tekenen zijn van een psychische aandoening.
 • Gevoelens. Soms is een psychische aandoening wordt gekenmerkt door een diepe of lopende verdriet, euforie of woede.
 • Denken Wanen -. Vaste overtuigingen die niet veranderlijk zijn in het licht van tegenstrijdig bewijs - of zelfmoordneigingen kunnen symptomen zijn van een psychische aandoening.

Wat is de diagnostische en statistische handboek van psychische stoornissen (DSM)?

De Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM) is een gids gepubliceerd door de Europese Vereniging voor Psychiatrie, dat de tekenen en symptomen van enkele honderden psychische aandoeningen uit.

Geestelijke gezondheid providers gebruiken de DSM om alles van anorexia tot voyeurisme diagnosticeren en, indien nodig, te bepalen passende behandeling. Zorgverzekeraars ook gebruik maken van de DSM om de dekking en prestaties vast te stellen en voor de geestelijke gezondheid providers vergoeden.

Zie ook

Geestelijke gezondheid: wat is normaal, wat niet

Hoe kan de geestelijke gezondheid providers diagnose psychische aandoeningen?

Volwassen gezondheid. Geestelijke gezondheid: wat is normaal, wat is er niet.
Volwassen gezondheid. Geestelijke gezondheid: wat is normaal, wat is er niet.

Om te bepalen of u een psychische aandoening, zal een geestelijke gezondheid provider met u en uw dierbaren te werken om te beoordelen:

 • Uw symptomen. Je mentale gezondheid provider zal vragen stellen over uw symptomen, toen ze begonnen en hoe ze je leven hebben beïnvloed. Hoe je waarneemt je gedachten en gedrag en hoeveel uw tekenen en symptomen van invloed op uw dagelijkse activiteiten kan helpen bepalen wat normaal is voor je. Bijvoorbeeld, zou je beseffen dat je niet goed omgaan of dat je niet wilt dat de dingen die je gebruikt om te genieten doen. Je voelt je misschien verdrietig, hopeloos of ontmoedigd. Als je verdriet heeft een specifieke oorzaak, zoals echtscheiding, zou je gevoelens een normale, tijdelijke reactie zijn. Echter, als u symptomen die ernstig zijn of niet verdwijnen, kon je een depressie hebt. Moet u mogelijk ook een lichamelijk onderzoek om uit te sluiten onderliggende gezondheidsproblemen hebben.
 • Anderen 'percepties. Jouw perceptie alleen misschien niet geven u een nauwkeurig beeld van uw gedrag, gedachten of vermogen om te functioneren. Andere mensen in uw leven kan u helpen te begrijpen of je gedrag normaal of gezond. Bijvoorbeeld, als u een bipolaire stoornis, zou je denken dat je stemmingswisselingen zijn slechts een deel van de normale ups en downs van het leven. Je gedachten en handelingen, echter kan lijken abnormaal aan anderen of veroorzaken problemen op het werk, in relaties of op andere gebieden van je leven.

Wanneer wordt een evaluatie of behandeling nodig?

Elke psychische aandoening heeft zijn eigen set van tekens en symptomen. In het algemeen echter, professionele hulp kan worden gerechtvaardigd als u of een geliefde ervaringen:

 • Merkbare verandering in de persoonlijkheid, eten of slapen patronen
 • Onvermogen om te gaan met problemen of dagelijkse activiteiten
 • Vreemd of grandioze ideeën
 • Overmatige angst
 • Langdurige depressie of apathie
 • Denken of praten over zelfmoord
 • Middelenmisbruik
 • Extreme stemmingswisselingen of overmatige boosheid, vijandigheid of gewelddadig gedrag

Veel mensen die psychische aandoeningen beschouwen hun klachten en symptomen een normaal onderdeel van het leven of de behandeling uit schaamte of angst te vermijden. Als u bezorgd bent over uw geestelijke gezondheid of een geliefde geestelijke gezondheidszorg, aarzel dan niet om advies te vragen.

Raadpleeg uw huisarts, een afspraak maken met een hulpverlener of psycholoog, of moedig uw geliefde om hulp te zoeken. Met de juiste ondersteuning, kunt u identificeren psychische aandoeningen en verkennen behandeling opties, zoals medicatie of counseling.

Zie ook

Volwassen gezondheid