Wieg cap

Definitie

Wieg cap, de algemene term voor infantiele seborrheic dermatitis, veroorzaakt schilferige vlekken op een baby hoofdhuid. Hoewel wieg cap is niet ernstig, kan dat leiden tot dikke korstvorming en witte of gele schubben.

Wieg cap. Voorbereiding op uw afspraak.
Wieg cap. Voorbereiding op uw afspraak.

Wieg cap verdwijnt meestal op zijn eigen binnen een paar maanden. Zelfzorg maatregelen, zoals het wassen van je baby's hoofdhuid dagelijks met een milde shampoo, kan helpen los en verwijder de wieg cap schalen. Als wieg cap aanhoudt of lijkt ernstig is, kan uw arts een medicinale shampoo, lotion of een andere behandeling voorstellen.

Symptomen

Voorkomende symptomen van de wieg cap omvatten:

 • Fragmentarisch schalen en dikke korsten op de hoofdhuid
 • Vette huid bedekt met schilferige witte of gele schubben
 • Huidschilfers
 • Mogelijk lichte roodheid

Soortgelijke schalen kunnen ook aanwezig zijn op de oren, oogleden, neus en lies.

Wieg cap is het meest voor bij pasgeborenen. Het is niet besmettelijk en waarschijnlijk zal je baby niet de moeite. Wieg cap is over het algemeen niet jeukende voor zuigelingen.

Wieg cap wordt soms verward met een andere huidaandoening, infantiele eczeem. Een belangrijk verschil tussen deze omstandigheden echter dat eczeem veroorzaakt gewoonlijk significant jeuk.

Wanneer moet u een arts te raadplegen
Zie uw baby arts als:

 • Je hebt zelfzorg stappen geprobeerd zonder succes
 • De patches verspreiden naar je baby's gezicht of lichaam

Oorzaken

Hoewel de exacte oorzaak van cradle cap niet bekend is, kan een bijdragende factor hormonen die overgaan van de moeder naar de baby voor de geboorte. Deze hormonen kunnen leiden tot een abnormale productie van olie (talg) van de talgklieren en de haarfollikels.

Een andere factor kan een gist (schimmel) genoemd Malassezia (mal-uh-SEE-zhuh) dat in de talg, samen met bacteriën groeit wel. Antischimmelbehandelingen, zoals ketoconazol, zijn vaak effectief, hetgeen het idee ondersteunt dat gist is een bijdragende factor.

Voorbereiding op uw afspraak

Als uw baby wieg cap niet verbetert met zelfzorg maatregelen of begint te verspreiden, een afspraak maken met uw baby kinderarts. Hier is wat informatie om u te helpen voor te bereiden op uw bezoek.

Wat u kunt doen
Arts van uw baby zal willen weten:

 • Hoe lang je baby wieg cap heeft gehad
 • Wat je hebt gedaan om het te behandelen
 • Hoe vaak je je baby's haar shampoo
 • Welke producten je hebt geprobeerd

Behandelingen en medicijnen

Wieg cap meestal geen medische behandeling nodig. Het ruimt op zijn eigen binnen een paar weken tot maanden. In de tussentijd, wast je baby's haar een keer per dag met een milde babyshampoo en borstel de hoofdhuid zachtjes met een zachte borstel om de schalen los.

Als er veelvuldig wassen niet helpt, raadpleeg dan uw baby arts. Zoals een volwassene roos shampoo met teer, 2 procent van de antifungale medicatie ketoconazol of 1 procent seleniumsulfide - - hij of zij kan een sterkere shampoo aanbevelen aan helpen bij het oplossen van de schalen. Zorg ervoor dat deze shampoos niet krijgen in je baby's ogen, omdat ze kan irritatie veroorzaken. Hydrocortison crème is soms handig om roodheid en ontsteking te verminderen.

Denk over-the-counter cortisone of schimmeldodende crèmes niet gebruiken zonder overleg met arts van uw baby, omdat sommige van deze producten giftig kunnen zijn wanneer geabsorbeerd door een babyhuid. Roos shampoo die salicylzuur bevatten, worden niet aanbevolen voor gebruik bij baby's ook niet, omdat ze kunnen worden geabsorbeerd door de huid.

Lifestyle en huismiddeltjes

Het volgende over-the-counter-behandelingen en zelfzorg tips kunnen u helpen wieg cap controleren en beheren.

 • Zachtjes uw baby hoofdhuid met uw vingers of washandje wrijven om de schubben los.
 • Je baby's haar te wassen een keer per dag met een milde babyshampoo. Draai de schalen met een kleine, zachte borstel voor het spoelen van de shampoo.
 • Indien de weegschaal niet gemakkelijk los te maken, wrijf vaseline of een paar druppels minerale olie op je baby's hoofdhuid. Laten inwerken in de weegschaal voor een paar minuten, en dan borstel en shampoo je baby's haar zoals gewoonlijk. Als je de olie in uw baby's haar te verlaten, kan de weegschaal ophopen en verergeren de wieg cap.
 • Zodra de schalen zijn gegaan, was je baby's haar om de paar dagen met een milde shampoo om kalkaanslag te voorkomen.

Het voorkomen

Het wassen van uw baby's haar om de paar dagen kan helpen voorkomen wieg cap. Stok met een milde babyshampoo, tenzij uw baby arts adviseert iets sterkers.