Ziekte van Buerger

Definitie

Ziekte van Buerger (thromboangiitis obliterans) is een zeldzame aandoening van de slagaders en aders in de armen en benen. Bij de ziekte van Buerger, je bloedvaten ontstoken raken, zwellen en kan worden geblokkeerd met bloedstolsels (trombi). Dit uiteindelijk schade of vernietigt de huid weefsels en kan leiden tot infecties en gangreen. Buerger ziekte meestal eerst toont in de handen en voeten en kan uiteindelijk invloed hebben op grotere gebieden van je armen en benen.

Ziekte van Buerger is zeldzaam in de Europa, maar komt vaker voor in het Midden-Oosten en het Verre Oosten. Ziekte van Buerger treft meestal mannen jonger dan 40 jaar, maar het is steeds vaker voor bij vrouwen.

Vrijwel iedereen gediagnosticeerd met de ziekte van Buerger rookt sigaretten of gebruik maakt van andere vormen van tabak, zoals pruimtabak. Stoppen met alle vormen van tabak is de enige manier om de ziekte van Buerger stoppen. Voor degenen die niet stoppen, kan amputatie van alle of een deel van een ledemaat nodig zijn.

Symptomen

Buerger's ziekte symptomen zijn:

 • Pijn die kan komen en gaan in je benen en voeten of in je armen en handen. Deze pijn treedt meestal op wanneer u uw handen of voeten gebruiken en verlicht wanneer je die activiteit te stoppen (claudicatio).
 • Ontsteking langs een ader net onder het huidoppervlak (als gevolg van een bloedstolsel in de ader).
 • Vingers en tenen die verbleken bij blootstelling aan koude (fenomeen van Raynaud).
 • Pijnlijke open zweren op je vingers en tenen.

Wanneer moet u een arts te raadplegen
Raadpleeg uw arts als u denkt dat u tekenen of symptomen van de ziekte van Buerger hebben.

Oorzaken

Het is niet duidelijk wat triggers ziekte van Buerger. Het is mogelijk dat sommige mensen een genetische aanleg voor de ziekte kan hebben. De aandoening wordt gekenmerkt door zwelling in de slagaders en aders van de armen en benen. De cellen die de ontsteking en zwelling veroorzaken - en uiteindelijk bloedstolsels - vorm in de bloedvaten leidt tot uw handen en voeten en blokkeren de bloedtoevoer naar die delen van je lichaam.

Verminderde bloedtoevoer betekent dat het huidweefsel in je handen en voeten voldoende zuurstof en voedingsstoffen niet krijgt. Dit leidt tot de tekenen en symptomen van de ziekte van Buerger, te beginnen met pijn en zwakte in je vingers en tenen en verspreiding naar andere delen van je armen en benen.

Risicofactoren

Het gebruik van tabak
Het roken van sigaretten verhoogt het risico op de ziekte van Buerger. Zware rokers (mensen die roken anderhalve pakjes per dag of meer) zijn het meest kans op de ziekte van Buerger te ontwikkelen, maar het kan voorkomen bij mensen die gebruik maken van enige vorm van tabak, met inbegrip van sigaren en pruimtabak. Mensen die roken shag met ruwe tabak kan hebben het grootste risico van de ziekte van Buerger.

Het is niet duidelijk hoe het gebruik van tabak verhoogt het risico op de ziekte van Buerger, maar vrijwel iedereen gediagnosticeerd met de ziekte van Buerger maakt gebruik van tabak. Men denkt dat de chemische stoffen in tabak de bekleding van uw bloedvaten kan irriteren, waardoor ze opzwellen. De tarieven van de ziekte van Buerger zijn het hoogst in de gebieden van het Midden-Oosten en het Verre Oosten, waar zwaar roken komt het meest voor.

Buerger's ziekte. Noteer alle symptomen die u ondervindt.
Buerger's ziekte. Noteer alle symptomen die u ondervindt.

Hoewel meeroken niet wordt gedacht aan een belangrijke risicofactor voor de ziekte van Buerger, als je gediagnosticeerd bent, moet je wegblijven van mensen die roken. Passief roken kan uw aandoening verergeren.

Chronische tandvleesontsteking
Langdurige infectie van het tandvlees wordt ook verbonden met de ontwikkeling van de ziekte van Buerger.

Complicaties

Als Buerger ziekte verergert, de bloedtoevoer naar je armen en benen af. Dit is het gevolg van blokkades die het moeilijk maken om bloed naar de uiteinden van je vingers en tenen te bereiken. Weefsels die geen bloed niet ontvangen krijgen niet de zuurstof en voedingsstoffen die ze nodig hebben om te overleven. Dit kan ertoe leiden dat de huid en het weefsel aan de uiteinden van je vingers en tenen te sterven (gangreen). Tekenen en symptomen van gangreen zijn zwart of blauwe huid, een verlies van gevoel in de aangedane vinger of teen, en een vieze geur uit het getroffen gebied. Gangreen is een ernstige aandoening die meestal vereist amputatie van de aangedane vinger of teen.

Voorbereiding op uw afspraak

Voorbereiding op uw afspraak. Noteer belangrijke persoonlijke informatie.
Voorbereiding op uw afspraak. Noteer belangrijke persoonlijke informatie.

Je bent waarschijnlijk beginnen met het zien van uw huisarts of primaire zorgverlener, die uiteindelijk kan u doorverwijzen naar iemand die gespecialiseerd is in vaatziekten (cardioloog).

Wat u kunt doen
Om het meeste uit uw afspraak, kom bereid met informatie en vragen voor uw arts.

 • Noteer alle symptomen die u ondervindt, ook wanneer deze eventueel los van de reden waarvoor u de afspraak gepland lijkt.
 • Noteer belangrijke persoonlijke informatie, met inbegrip van de vraag of je ooit hebt gerookt, en hoeveel pakjes per dag, of als u repetitief trauma hebt gehad om je handen of voeten, zoals het gebruik van een drilboor of een ander trillend gereedschap.
 • Maak een lijst van alle medicijnen, alsmede alle vitaminen of supplementen, die je neemt.
 • Neem een familielid of vriend mee, indien mogelijk. Soms kan het moeilijk zijn om te genieten van al de informatie die u tijdens een afspraak informatie. Iemand die je begeleidt misschien iets dat je gemist of vergeten.
 • Noteer vragen aan uw arts te vragen.

Een aantal fundamentele vragen aan uw arts te vragen zijn onder andere:

 • Wat is waarschijnlijk veroorzaakt mijn klachten of aandoening?
 • Anders dan de meest waarschijnlijke oorzaak, wat zijn andere mogelijke oorzaken voor mijn klachten of aandoening?
 • Welke soorten tests heb ik nodig?
 • Is mijn conditie waarschijnlijk tijdelijk of chronisch?
 • Wat is de beste behandeling?
 • Wat zijn de alternatieven voor de primaire aanpak die jij suggereert?
 • Ik heb deze andere gezondheidsvoorschriften. Hoe kan ik het beste beheren ze samen?
 • Zijn er beperkingen die ik moet volgen?
 • Moet ik zie een specialist? Wat zal dat kosten, en zal mijn verzekering het zien van een specialist? (Mogelijk moet u contact op met uw verzekeraar voor deze informatie.)
 • Zijn er brochures of ander gedrukt materiaal dat ik naar huis kan nemen met mij? Welke websites heb je raden een bezoek?

In aanvulling op de vragen die je hebt bereid zijn om uw arts te vragen, aarzel dan niet om vragen te stellen tijdens uw afspraak.

Wat te verwachten van uw arts
Uw arts kan vragen:

 • Wanneer ben je beginnen met het ervaren symptomen?
 • Laat uw symptomen zijn continu of af en toe?
 • Hoe ernstig zijn uw klachten?
 • Wat, als er iets lijkt te verbeteren van uw klachten?
 • Wat, als er iets lijkt te verergeren uw klachten?
 • Heeft u tabak in welke vorm dan ook gebruiken nu of heb je ooit gebruikt?
 • Doe je vingers van kleur veranderen als reactie op kou?
 • Ben je repetitief trauma aan het getroffen gebied van gereedschappen gehad?

Tests en diagnose

Hoewel er geen tests kunnen bevestigen of u de ziekte van Buerger, zal uw arts waarschijnlijk testen uit te sluiten andere meer voorkomende aandoeningen of bevestigen verdenking van de ziekte van Buerger veroorzaakt door uw tekenen en symptomen te bestellen. Testen kunnen omvatten:

Bloedonderzoek
Bloedonderzoek om te zoeken naar bepaalde stoffen kan uitsluiten van andere aandoeningen die soortgelijke symptomen kunnen veroorzaken. Zo kan bloedonderzoek regel helpen sclerodermie, lupus, bloedstolling aandoeningen en diabetes, samen met andere ziekten en aandoeningen.

De Allen's test
Uw arts kan het uitvoeren van een eenvoudige test genoemd testen van de Allen's om de bloedstroom te controleren door de slagaders die bloed aan je handen. In de Allen's test, maak je een strakke vuist, die het bloed dwingt uit je hand. Uw arts drukt op de slagaders aan elke kant van je pols om de doorstroming van het bloed terug te vertragen in uw hand, waardoor je hand verliest zijn normale kleur. Vervolgens moet je je hand te openen en uw arts geeft de druk aan een slagader, daarna de andere. Hoe snel de kleur terug naar je hand kan een algemene indicatie over de gezondheid van je bloedvaten te geven. Trage bloedstroom in uw hand kan een probleem, zoals de ziekte van Buerger geven.

Angiogram
Een angiogram, ook wel een arteriogram, helpt om de conditie van je bloedvaten te zien. Een speciale kleurstof wordt geïnjecteerd in een ader, waarna u ondergaan röntgenstralen of andere beeldvormende diagnostiek. De kleurstof helpt om elke slagader blokkades die worden weergegeven op de foto's af te bakenen. Uw arts kan angiograms van zowel je armen en je benen te bestellen - ook als u geen tekenen en symptomen van de ziekte van Buerger hebben in al je ledematen. Ziekte van Buerger bijna altijd gevolgen heeft voor meerdere ledematen, dus zelfs al heb je misschien niet tekenen en symptomen in je andere ledematen hebben, kan deze test vroege tekenen van beschadiging schip detecteren.

Behandelingen en medicijnen

Stoppen met roken
Hoewel er geen behandeling ziekte van Buerger, de meest effectieve manier harden tot stilstand voortgang van de ziekte te stoppen met alle tabaksproducten. Zelfs een paar sigaretten per dag kan de ziekte verergeren.

Uw arts kan u raad en raden medicijnen te helpen stoppen met roken en stoppen met de zwelling in je bloedvaten. Je zult moeten nicotine vervangende producten te vermijden omdat zij leveren nicotine, die de ziekte van Buerger activeert, er zijn niet-nicotine producten die u kunt gebruiken. Als de ziekte nog steeds actief is, kan uw arts uw urine controleren op de aanwezigheid van nicotine om te zien of je nog steeds roken.

Een andere optie is een residentieel stoppen met roken programma. In deze programma's, je verblijf in een verwerker, soms een ziekenhuis, voor een bepaald aantal dagen of weken. Gedurende die tijd je deelnemen aan dagelijkse sessies en andere activiteiten om je te helpen met het verlangen naar sigaretten en te helpen leren om tabak-vrij te leven.

Andere behandelingen
Andere behandelmethoden bestaan, maar zijn minder effectief. Opties zijn onder andere:

 • Medicijnen om de bloedvaten verwijden, de doorbloeding te verbeteren of op te lossen bloedstolsels
 • Intermitterende compressie van de armen en benen om de bloedstroom te verhogen tot uw ledematen
 • Ruggenmergstimulatie
 • Operatieve de zenuwen snijden op het getroffen gebied (operatieve sympathectomie) om de pijn en verhoging van de bloedstroom, hoewel deze procedure is controversieel
 • Medicijnen om de groei van nieuwe bloedvaten (therapeutische angiogenese), een aanpak die experimenteel wordt door velen beschouwd stimuleren
 • Amputatie, indien infectie of gangreen optreedt

Lifestyle en huismiddeltjes

Verzorg je vingers en tenen als u de ziekte van Buerger. Controleer de huid op je armen en benen dagelijks voor snij-en schaafwonden, in gedachten houden dat als je hebt verloren voelt om een ​​vinger of teen mag u niet voelt, bijvoorbeeld, een verlaging wanneer het gebeurt. Houd uw vingers en tenen beschermd en voorkomen dat ze bloot te stellen aan koude.

Lage bloedtoevoer naar je ledematen betekent dat uw lichaam niet kan weerstaan ​​infectie zo gemakkelijk. Kleine snij-en schaafwonden kan gemakkelijk omslaan in ernstige infecties. Reinig alle gesneden met water en zeep, gelden antibiotische zalf, en dek het af met een schone pleister. Houden een oog op eventuele sneden of krassen om ervoor te zorgen dat ze genezen. Als ze erger worden of genezen langzaam, zie uw arts onmiddellijk in.

Bezoek uw tandarts regelmatig uw tanden en tandvlees gezond te houden en te voorkomen dat tandvleesontsteking, die in zijn chronische vorm is gekoppeld aan de ziekte van Buerger.

Het voorkomen

Stoppen met het gebruik van tabak in welke vorm
Vrijwel iedereen die heeft de ziekte van Buerger is tabak in een bepaalde vorm, het meest opvallend sigaretten gebruikt. De ziekte van Buerger te voorkomen, is het belangrijk om geen gebruik van tabak.

Stoppen met roken kan moeilijk zijn. Als je bent zoals de meeste mensen die roken, heb je waarschijnlijk geprobeerd te stoppen in het verleden, maar zijn niet succesvol geweest. Het is nooit te laat om opnieuw te proberen. Praat met uw arts over strategieën om u te helpen stoppen.