Ziekte van Peyronie

Definitie

(Pa-ro-NEEZ) ziekte van Peyronie is de ontwikkeling van vezelig littekenweefsel in de penis die gebogen, pijnlijke erecties veroorzaakt.

Mannen penissen variëren in vorm en grootte, en met een gebogen erectie komt veel voor en is niet noodzakelijk een reden tot bezorgdheid. Echter, bij sommige mannen, ziekte van Peyronie veroorzaakt een aanzienlijke kromming of pijn. Dit kan voorkomen dat een man uit het hebben van seks of kan het moeilijk maken om een ​​erectie (erectiestoornissen) te krijgen of te behouden. Voor veel mannen, de ziekte van Peyronie veroorzaakt ook stress en angst.

In sommige gevallen kan medicijnenhulp. Operatie aan de ziekte van Peyronie te behandelen wordt meestal alleen aangeraden als de kromming en pijn ernstig genoeg zijn om seksuele gemeenschap te voorkomen.

Symptomen

Peyronie ziekte symptomen kunnen plotseling verschijnen of kan zich geleidelijk ontwikkelen. De meest voorkomende tekenen en symptomen zijn:

 • Littekenweefsel. Het littekenweefsel (plaques) geassocieerd met de ziekte van Peyronie voelbaar onder de huid van de penis als vlakke brokken of een band van hard weefsel.
 • Een belangrijke bocht naar de penis. Je penis kan naar boven worden gebogen, naar beneden of gebogen naar een kant. In sommige gevallen, de penis heeft een "zandloper" uitstraling met een strakke, smalle band rond de schacht.
 • Erectieproblemen. Ziekte van Peyronie kan problemen met het krijgen of behouden van een erectie (erectiestoornissen) veroorzaken.
 • Verkorting van de penis. Uw penis kan korter worden als gevolg van de ziekte van Peyronie.
 • Pijn. Je kunt pijn hebben tijdens een erectie, alleen tijdens een orgasme of wanneer uw penis wordt aangeraakt.

De kromming geassocieerd met de ziekte van Peyronie kan geleidelijk verergeren. Op een gegeven moment, het over het algemeen niet meer erger. In de meeste mannen, pijn tijdens erecties verbetert binnen een tot twee jaar, maar het littekenweefsel en kromming blijven. Zelden zowel de kromming en pijn geassocieerd met de ziekte van Peyronie verbeteren zonder behandeling.

Wanneer moet u een arts te raadplegen
Raadpleeg uw arts als pijn of kromming van je penis voorkomt dat u seks of laat je angst. Een nauwkeurige diagnose is nodig om te bepalen of de behandeling kan helpen en uit te sluiten andere oorzaken van uw klachten.

Zie ook

Oorzaken

De oorzaak van de ziekte van Peyronie is niet volledig duidelijk, maar een aantal factoren blijken betrokken. Men denkt Peyronie algemeen uit de scheuren van kleine bloedvaten in de penis. Bijvoorbeeld kan de penis tijdens geslacht sportieve activiteit of als gevolg van een ongeluk worden beschadigd. Tijdens het genezingsproces, zijn bloed en andere cellen opgesloten in de plaats van letsel, die leidt tot de opbouw van littekenweefsel. Echter, niet alle mannen die een penis verwonding ontwikkelen de ziekte van Peyronie. Men denkt dat erfelijke eigenschappen een rol spelen bij die vatbaar zijn voor de stoornis.

Elke zijde van de penis bevat een sponsachtig tube (corpus cavernosum) dat veel kleine bloedvaten bevat. Wanneer u seksueel opgewonden, de bloedtoevoer naar deze kamers toeneemt. Als kamers vullen met bloed, de penis uitzet, rechtzetten en verstijft tot een erectie. Elk van de corpus cavernosa zijn ingekapseld in een omhulsel van elastische weefsel genaamd de tunicaalbuginea (TOO-nih-kuh al-bu-JIN-e-uh), dat zich uitstrekt tijdens een erectie. Letsel aan de penis kan dit weefsel beschadigen. Als een blessure geneest goed, er over het algemeen geen problemen op lange termijn. Bij de ziekte van Peyronie, problemen in de normale wondgenezingsproces resulteren in permanent littekenweefsel. Het gedeelte van de huls door littekenweefsel niet meer flexibel. Als de penis stijf, heeft de regio met het littekenweefsel niet strekken, en de penis bochten of wordt verminkt en kan pijnlijk zijn.

In sommige mannen, ziekte van Peyronie komt geleidelijk lijkt niet gerelateerd te zijn aan een verwonding. Onderzoekers onderzoeken of de ziekte van Peyronie kan worden gekoppeld aan aandoeningen van het immuunsysteem.

Risicofactoren

Kleine verwonding aan de penis niet altijd leidt tot de ziekte van Peyronie. Er zijn een aantal factoren die kunnen bijdragen aan slechte wondgenezing en littekenweefsel opbouw die een rol kunnen spelen bij de ziekte van Peyronie. Deze omvatten:

 • Erfelijkheid. Als je vader of broer heeft de ziekte van Peyronie, heb je een verhoogde kans op het krijgen van de aandoening.
 • Bindweefselaandoeningen. Mannen die een bindweefsel aandoening blijken een verhoogd risico op het ontwikkelen van de ziekte van Peyronie hebben. Bijvoorbeeld, een aantal mensen die de ziekte van Peyronie ook een aandoening bekend als Dupuytren contractuur - een koord-achtige verdikking in de handpalm die ervoor zorgt dat de vingers naar binnen trekken.
 • Het ouder worden. De prevalentie van de ziekte van Peyronie toeneemt met de leeftijd. Leeftijdsgebonden veranderingen in weefsels kan ervoor zorgen dat ze gemakkelijker gewond en minder kans om goed te genezen zijn.

Andere factoren, zoals bepaalde andere aandoeningen, roken en sommige soorten van prostaatkanker chirurgie worden gekoppeld aan de ziekte van Peyronie.

Zie ook

Complicaties

Complicaties van de ziekte van Peyronie omvatten:

 • Onvermogen om geslachtsgemeenschap te hebben
 • Moeite bereiken of behouden van een erectie (erectiestoornissen)
 • Angst of stress over seksuele capaciteiten of het uiterlijk van je penis
 • Spanningen op de relatie met je sekspartner
 • Moeite een kind verwekt, want geslachtsgemeenschap moeilijk of onmogelijk

Voorbereiding op uw afspraak

Als je van Peyronie ziekte symptomen, ben je waarschijnlijk te beginnen met het zien van uw huisarts of huisarts. U kunt worden doorverwezen naar een specialist in mannelijke seksuele stoornissen (uroloog). Voorbereiding op uw afspraak zal u helpen het beste gebruik van uw tijd te maken.

Wat u kunt doen
Maak een lijst van tevoren dat u kunt delen met uw arts. Uw lijst moet omvatten:

 • Symptomen die u ondervindt, ook wanneer deze eventueel niet verwant lijkt aan de ziekte van Peyronie
 • Belangrijke persoonlijke informatie, met inbegrip van belangrijke spanningen of recente leven verandert
 • Medicijnen die je neemt, met inbegrip van vitaminen of supplementen
 • Familiegeschiedenis van de ziekte van Peyronie, indien van toepassing
 • Vragen aan uw arts te vragen

Lijst vragen voor uw arts van de belangrijkste tot de minst belangrijke in het geval de tijd om is. Misschien wilt u een aantal van de volgende vragen stellen:

 • Welke testen zal ik nodig hebben?
 • Welke behandeling raden jullie aan?
 • Kan u vertellen of symptomen zijn waarschijnlijk verergeren of verbeteren?
 • Zijn er brochures of ander gedrukt materiaal dat ik naar huis kan nemen met mij? Welke websites heb je raden een bezoek?

In aanvulling op de vragen die je hebt bereid zijn om uw arts te vragen, aarzel dan niet om vragen te stellen tijdens uw afspraak als je iets niet begrijpt.

Wat te verwachten van uw arts
Uw arts zal waarschijnlijk vragen u een aantal vragen. Klaar zijn om ze te beantwoorden kan de tijd te gaan over alle punten die u wilt verder te bespreken behouden. Uw arts kan vragen:

 • Wanneer heeft u voor het eerst een bocht in de penis, of littekenweefsel merken onder de huid van uw penis?
 • Heeft de kromming van je penis verslechterd na verloop van tijd?
 • Heeft u pijn hebt tijdens een erectie, en zo ja, is het erger geworden of verbeterd na verloop van tijd?
 • Herinnert u zich met een verwonding aan uw penis?
 • Heeft uw symptomen beperkt in uw vermogen om seks te hebben?

Uw arts kan u ook vragen om een ​​enquête, zoals de Internationale Index van erectiele functie, die kan bepalen hoe de aandoening van invloed op uw vermogen om seks te hebben voltooid.

Tests en diagnose

Voor de meeste mannen, kan de ziekte van Peyronie worden gediagnosticeerd met een lichamelijk onderzoek en door vragen te beantwoorden over de symptomen. Zelden, andere aandoeningen veroorzaken gelijkaardige symptomen en moeten worden uitgesloten.

Tests om de ziekte van Peyronie diagnosticeren en te begrijpen precies wat de oorzaak van uw symptomen kunnen de volgende zijn:

 • Lichamelijk onderzoek. Uw arts zal voelen (palperen) van uw penis wanneer het niet rechtop, op de locatie en de hoeveelheid littekenweefsel heb je te identificeren. Hij of zij kan ook het meten van de lengte van uw penis. Als de toestand blijft verslechteren, deze eerste meting helpt bepalen of de penis heeft verkort. Uw arts kan u ook vragen om in foto's van uw penis in erectie je thuis. Dit kan de mate van kromming, locatie van littekenweefsel of andere gegevens die kunnen helpen identificeren van de beste benadering van de behandeling te bepalen.
 • Andere tests. Uw arts kan ultrasone bestellen, X-stralen of andere tests om de penis te onderzoeken wanneer het rechtop. Voordat u beelden van uw penis, ontvang je waarschijnlijk een injectie rechtstreeks in de penis die ervoor zorgt dat rechtop te worden. Je krijgt plaatselijke verdoving om de pijn te verminderen vóór de injectie. Echografie is de meest gebruikte test voor penis afwijkingen. Ultrasone testen gebruik van geluidsgolven om beelden van zachte weefsels te produceren. Het kan de aanwezigheid van littekenweefsel, de bloedstroom naar de penis en eventuele afwijkingen vertonen.

Behandelingen en medicijnen

Uw arts kan een wait-and-see (afwachtend) benadering aanraden als:

 • De kromming van de penis niet ernstig en is niet meer verslechtering
 • U kunt nog steeds seks hebben zonder pijn
 • Pijn tijdens erectie is mild

Als uw symptomen ernstig zijn of verergeren na verloop van tijd, kan uw arts medicijnen of een operatie aanraden.

Medicijnen
Een aantal orale medicatie zijn geprobeerd om de ziekte van Peyronie te behandelen, maar ze niet zo effectief als chirurgie zijn.

In sommige gevallen kunnen geneesmiddelen rechtstreeks geïnjecteerd in de penis kromming en pijn geassocieerd met de ziekte van Peyronie verminderen. Als u een van deze behandelingen, zult u waarschijnlijk ontvangt meerdere injecties over meerdere maanden. Je krijgt een plaatselijke verdoving om de pijn tijdens de injecties te voorkomen.

Bewijs van de doeltreffendheid van de penis injecties beperkt. Medicijnen die worden gebruikt omvatten:

 • Verapamil. Dit is een geneesmiddel dat normaal wordt gebruikt om hoge bloeddruk te behandelen. Het lijkt de productie van collageen, een eiwit dat lijkt een belangrijke factor bij de vorming van de ziekte van Peyronie littekenweefsel verstoren.
 • Interferon. Dit is een soort eiwit dat lijkt te verstoren de productie van vezelig weefsel en helpt af te breken.

Collagenase, een enzym dat bindweefsel litteken afbreekt, wordt momenteel onderzocht voor de behandeling van de ziekte van Peyronie.

Chirurgie
Uw arts kan een operatie als de misvorming van uw penis ernstig is of voorkomt dat u het hebben van seks. Chirurgie is meestal niet aanbevolen totdat de kromming van je penis stopt verhogen, en uw erecties zijn pijnvrij geweest gedurende ten minste zes maanden.

Voorkomende chirurgische methoden omvatten:

 • Verkorting van de aangedane zijde. Verscheidene procedures kunnen worden gebruikt om de lange zijde van de penis (de kant zonder littekenweefsel) verkorten. De korte zijwand van de huls en de minder elastische, littekens zijde van het huls uiteindelijk op ongeveer dezelfde lengte als de stijve penis. Dit resulteert in een relatief rechte erectie. Echter, deze procedure meestal verkort de totale lengte van de penis. Het wordt meestal gebruikt bij mannen die voldoende penis lengte en een minder ernstige kromming van de penis. Nesbit passing is een voorbeeld van dit soort procedure. In sommige gevallen is dit type ingreep veroorzaakt erectiestoornissen.
 • Het verlengen van de aangedane zijde. Bij dit type operatie maakt de chirurg een aantal sneden in het littekenweefsel, waardoor de huls te strekken en de penis rechtzetten. De chirurg kan zijn dat een deel van het littekenweefsel te verwijderen. Een stukje weefsel (graft) is genaaid in plaats van de gaten in de tunicaalbuginea dekken. Een graft kan weefsel van je eigen lichaam, menselijk of dierlijk weefsel, of een synthetisch materiaal. Deze procedure wordt meestal gebruikt als een man heeft een kortere penis, ernstige kromming of een ingewikkelde misvorming. Deze procedure loopt een groter risico van erectiestoornissen dan door de verkorting procedure.
 • Penisimplantaten. Operatief ingebracht penisimplantaten vervang het sponsachtige weefsel dat tijdens een erectie vult met bloed. De implantaten kunnen semirigid - handmatig bukte zich het grootste deel van de tijd, en boog zich naar boven voor geslachtsgemeenschap. Een ander type implantaat wordt opgeblazen met een pomp geïmplanteerd in de lies of scrotum. Penisimplantaten kan worden beschouwd als een man heeft zowel de ziekte van Peyronie en erectiele dysfunctie. Wanneer de implantaten worden getroffen, zal de chirurg waarschijnlijk maken een aantal sneden (incisies) in het littekenweefsel om de spanning op de tunicaalbuginea verlichten.

Het type operatie wordt gebruikt is afhankelijk van uw conditie. Uw arts zal de locatie van littekenweefsel, de ernst van uw symptomen en andere factoren te overwegen. Als u onbesneden, kan uw arts een besnijdenis uit te voeren tijdens de operatie.

Afhankelijk van het type operatie dat u hebt, kunt u op dezelfde dag naar huis uit het ziekenhuis of u kan nodig zijn om te overnachten kunnen. Uw chirurg zal u adviseren over hoe lang je moet wachten voordat je weer aan het werk - in de meeste gevallen, een paar dagen. Na de operatie voor de ziekte van Peyronie, moet u vier tot acht weken wachten voordat je masturbeert of seks hebben.

Andere behandelingen
Verscheidene andere nondrug behandelingen voor Peyronie worden onderzocht, maar het bewijs is beperkt op hoe goed ze werken en de mogelijke bijwerkingen. Deze omvatten radiotherapie, met behulp van intense geluidsgolven te breken littekenweefsel (shock wave therapie) en apparaten om de penis (penis tractie therapie) rekken.

Coping en ondersteuning

Ziekte van Peyronie kan een bron van aanzienlijke angst en stress creëren tussen u en uw seksuele partner. De volgende tips kunnen u helpen omgaan met de ziekte van Peyronie:

 • Leg aan je partner wat de ziekte van Peyronie is en hoe het invloed op uw vermogen om seks te hebben.
 • Laat je partner weten hoe je je voelt over het uiterlijk van je penis en je vermogen om seksuele relaties te hebben.
 • Praat met je partner over hoe de twee van u kan seksuele en lichamelijke intimiteit te behouden.
 • Praat met een psychologische begeleider (psychotherapeut) die gespecialiseerd is in familierelaties en seksuele zaken.