Zonnebrand

Definitie

Zonnebrand - rode, pijnlijke huid die warm aanvoelt - verschijnt meestal binnen een paar uur na de blootstelling aan de zon en kan enkele dagen of langer duren om te vervagen.

Blootstelling aan intense zon die resulteert in zonnebrand verhoogt het risico op bepaalde complicaties en gerelateerde huidziekten. Deze omvatten droge, gerimpelde huid, levervlekken, actinische keratose, en huidkanker, zoals melanoom.

U kunt voorkomen dat zonnebrand en de daarmee samenhangende huidaandoeningen door het beschermen van uw huid wanneer u buiten bent, zelfs op bewolkte dagen. Als je krijgt zonnebrand, kunnen diverse huismiddeltjes en behandelingen uw pijn te verlichten en versnellen de genezing van uw huid.

Symptomen

Tekenen en symptomen van zonnebrand zijn:

 • Pinkness of roodheid
 • Huid die aan de aanraking warm of heet aanvoelt
 • Pijn of gevoeligheid
 • Zwelling
 • Kleine met vocht gevulde blaasjes, die kunnen breken
 • Hoofdpijn, koorts en vermoeidheid als zonnebrand bestrijkt een groot gebied

Elk deel van je lichaam, met inbegrip van uw oorlellen, hoofdhuid en lippen, kan branden. Uw ogen, die zijn uiterst gevoelig voor ultraviolet licht van de zon, kan ook branden. Zonverbrande ogen kan voelen pijnlijk of zanderig.

Tekenen en symptomen van zonnebrand verschijnen meestal binnen een paar uur na blootstelling aan de zon. Maar het kan een dag duren of langer om de volle omvang en de ernst van zonnebrand kennen.

Binnen een paar dagen, begint je lichaam om zichzelf te genezen door "schillen" de bovenste laag van de beschadigde huid. Na het schillen, kan uw huid tijdelijk een onregelmatige kleur en patroon. Afhankelijk van de ernst, kan het enkele dagen of langer voor de zonnebrand om te genezen.

Wanneer moet u een arts te raadplegen
Raadpleeg uw arts als de zonnebrand:

 • Wordt blaarvorming en beslaat een groot deel van uw lichaam
 • Gaat gepaard met hoge koorts, extreme pijn, hoofdpijn, verwardheid, misselijkheid of rillingen
 • Reageert niet op bij de thuiszorg binnen een paar dagen
Zonnebrand. Reactie op blootstelling aan de zon.
Zonnebrand. Reactie op blootstelling aan de zon.

Ook medische zorg als u tekenen of symptomen van een infectie opmerkt. Deze omvatten:

 • Toenemende pijn en tederheid
 • Toenemende zwelling
 • Gele drainage (pus) uit een open blaar
 • Rode strepen, leidt weg van de open blister, die verder kunnen gaan in een lijn naar boven langs je arm of been

Oorzaken

Zonnebrand worden veroorzaakt door blootstelling aan te veel ultraviolet (UV) licht. UV-straling is een golflengte van zonlicht in een reeks te kort is voor het menselijk oog te zien. UV-licht is onderverdeeld in drie golflengtebanden - ultraviolet A (UVA), ultraviolet B (UVB) en ultraviolet C (UVC). Alleen UVA-en UVB-stralen bereiken de aarde. Commerciële bruiningslampen en zonnebanken produceren ook UV-licht en kan zonnebrand veroorzaken.

Wanneer u bent blootgesteld aan UV-licht, uw huid versnelt de productie van melanine. Melanine is het donkere pigment in de epidermis die uw huid geeft zijn normale kleur. De extra melanine - geproduceerd om de huid diepere lagen te beschermen - creëert de donkerdere kleur van een 'tan'. Een zonnebrand is eigenlijk uw lichaam weg van het blokkeren van de UV-stralen om zonnebrand en andere beschadiging van de huid te voorkomen. Maar de bescherming gaat alleen zo ver. De hoeveelheid melanine een persoon produceert is genetisch bepaald, en veel mensen kunnen gewoon niet genoeg produceren melanine om de huid goed te beschermen. Uiteindelijk, UV-licht zorgt ervoor dat de huid te verbranden, waardoor pijn, roodheid en zwelling.

U kunt zonnebrand krijgen op wazige of bewolkte dagen. Maar liefst 90 procent van de UV-stralen passeren wolken. UV-stralen kunnen ook weerkaatsen op sneeuw, ijs, zand, water en andere reflecterende oppervlakken, het branden van uw huid zo ernstig als direct zonlicht.

Risicofactoren

Mensen met een lichte huid hebben meer kans op zonnebrand dan zijn mensen met een donkere huid. Dat komt omdat mensen met een donkere huid hebben meer melanine, die enige bescherming tegen zonnebrand, maar niet tegen UV-geïnduceerde beschadiging van de huid biedt.

Voorbereiding op uw afspraak. Wat u kunt doen in de tussentijd.
Voorbereiding op uw afspraak. Wat u kunt doen in de tussentijd.

Huidskleur wordt bepaald door het aantal, de locatie en het type van pigment-producerende cellen (melanocyten) in de huid. Dermatologen hebben betrekking op de mate van pigmentatie in de huid als huidtypes. Huidtypen variëren van zeer weinig pigment (type I) tot zeer donkergekleurde (type VI). Hoe gemakkelijk je verbrandt hangt af van uw huidtype en hoe licht of donker je huid is.

Indeling van huidtypes
Huidtype Huidskleur Reactie op blootstelling aan de zon
Type I Bleke witte huid Altijd brandwonden, nooit bruin
Type II Witte huid Burns gemakkelijk, tans minimaal
Type III Witte huid Burns minimaal, bruint gemakkelijk
Type IV Lichtbruine of olijfkleurige huid Burns minimaal, bruint gemakkelijk
Type V Bruine huid Verbrandt zelden, bruint gemakkelijk en donker
Type VI Donker bruine of zwarte huid Zelden brandwonden, altijd Tans, diep gepigmenteerd

Ongeacht uw huidtype, de zonne-energie dringt diep door in de huid en schade DNA van huidcellen. Deze schade kan uiteindelijk leiden tot huidkanker, zoals melanoom. Zelfs mensen met type V of VI huid kan huidkanker ontwikkelen, vaak op de handpalmen, vingers of andere meer licht gepigmenteerde delen van hun lichaam.

Naast het huidtype, wonen in een zonnige of op grote hoogte klimaat verhoogt het risico op zonnebrand. Mensen die in het zonnige, warme klimaten worden blootgesteld aan meer zonlicht dan mensen zijn die leven in koudere klimaten. Daarnaast wonen op grotere hoogte, waar het zonlicht het sterkst is, stelt je bloot aan meer straling en verhoogt uw kansen op zonnebrand en beschadiging van de huid.

Complicaties

Blootstelling aan intense zon die resulteert in zonnebrand verhoogt het risico op bepaalde complicaties en gerelateerde huidziekten. Deze omvatten infectie, vroegtijdige veroudering van de huid en huidkanker.

Infectie
Gescheurde blaren maak je meer vatbaar voor bacteriële infecties. Raadpleeg uw arts als u tekenen of symptomen van een infectie, die pijn, roodheid, zwelling of lekt onder andere merken.

Photoaging
Blootstelling aan de zon en herhaalde zonnebrand versnellen het verouderingsproces van de huid, waardoor je ouder dan je bent. Veranderingen huid veroorzaakt door de zon worden photoaging genoemd. De resultaten van photoaging omvatten:

 • Verzwakking van bindweefsel, die de sterkte en elasticiteit van de huid vermindert
 • Dunnere, meer doorschijnend uitziende huid
 • Diepe rimpels
 • Droge, ruwe huid
 • Fijne rode adertjes op je wangen, neus en oren
 • Sproeten, meestal op je gezicht en schouders
 • Grote bruine laesies (macules) op je gezicht, rug van de handen, armen, borst en bovenrug (zonne-lentigines, of levervlekken)
 • Witte macules op de onderbenen en armen

Actinische keratose
Ook bekend als zonne keratose, actinische keratose verschijnen als ruwe, schilferige vlekken op de zon blootgestelde gebieden. Ze variëren in kleur van witachtig, roze of vleeskleurig tot bruin of donker bruine vlekken. Ze zijn meestal te vinden op het gezicht, oren, onderarmen en rug van de handen van een lichte huid mensen waarvan de huid is beschadigd door de zon. Actinische keratose worden beschouwd als voorstadia, omdat veel evolueren tot huidkanker.

Huidkanker
Blootstelling aan de zon dat is intens genoeg om zonnebrand te veroorzaken kan ook het DNA van huidcellen beschadigen. Deze schade leidt soms tot huidkanker. Huidkanker ontwikkelt zich vooral op gebieden van de huid blootgesteld meeste aan zonlicht, met inbegrip van uw hoofdhuid, het gezicht, lippen, oren, hals, borst, armen en handen, en op de benen, vooral bij vrouwen.

Sommige vormen van huidkanker verschijnen als een kleine groei of als een wond die bloedt gemakkelijk, korsten over, geneest en daarna weer open. In het geval van melanoom, een bestaande moedervlek wijzigen of een nieuwe, verdacht uitziende mole ontstaan. Andere vormen van melanoom te ontwikkelen op het gebied van langdurige blootstelling aan de zon en beginnen als donkere platte vlekken die langzaam donkerder en vergroten, bekend als lentigo maligna.

Raadpleeg uw arts als u een nieuwe huid groei, een lastige verandering in je huid, een verandering in het uiterlijk of de textuur van een moedervlek, of een zweer die niet geneest merken.

Schade eye
De zon kan ook je ogen verbranden. UV-licht beschadigt het netvlies, een dun laagje weefsel dat de lijnen de achterkant binnenwand van je oog. Het branden van uw ogen kunnen ook de lens, een duidelijke structuur in je oog dat van vorm verandert om aandacht objecten helpen beschadigen. Dit kan leiden tot geleidelijke vertroebeling van de lens (cataract).

Voorbereiding op uw afspraak

Je bent waarschijnlijk uw huisarts of huisarts eerst te zien. Voordat u naar uw afspraak, maak een lijst van alle medicijnen die je neemt - waaronder vitaminen, kruiden en over-the-counter drugs - zoals sommige medicijnen verhogen van uw gevoeligheid voor UV-straling.

Zonnebrand, een aantal fundamentele vragen aan uw arts te vragen zijn onder andere:

 • Heb ik voorgeschreven medicatie, of kan ik gebruik maken van over-the-counter medicijnen om de aandoening te behandelen?
 • Hoe snel na begin ik de behandeling kan ik verbetering verwachten?
 • Wat huidverzorging routines raden jullie aan, terwijl de zonnebrand geneest?
 • Wat verdachte veranderingen in mijn huid moet ik op letten?

Als uw arts merkt elke huid afwijkingen, zoals letsels of verdachte moedervlekken, kunt u worden doorverwezen naar een arts die is gespecialiseerd in huidziekten (dermatoloog) voor verdere evaluatie.

Wat u kunt doen in de tussentijd
Tijdens het wachten op uw afspraak, kan deze huismiddeltjes je pijn en ongemak te verminderen:

 • Neem een ​​anti-inflammatoire geneesmiddelen, zoals ibuprofen (Advil, Motrin, anderen).
 • Solliciteer koude kompressen op de aangedane huid, of neem een ​​koele douche of bad.
 • Breng een aloë vera of after-sun lotion om je huid om pijn en zwelling te verminderen.

Tests en diagnose

Uw arts zal waarschijnlijk een lichamelijk onderzoek uit te voeren en vragen te stellen over uw symptomen, UV-blootstelling en zonnebrand geschiedenis vragen.

Als je zonnebrand of huidreacties na relatief geringe blootstelling aan zonlicht ervaren, kan uw arts u adviseren phototesting. Tijdens phototesting, zijn kleine gebieden van uw huid blootgesteld aan afgemeten hoeveelheden UVA-en UVB-licht om te proberen het probleem te reproduceren. Als uw huid reageert op de UV-straling, bent u beschouwd als gevoelig voor zonlicht (lichtgevoelige).

Behandelingen en medicijnen

Zonnebrand behandeling heeft uw huid niet te genezen of schade aan uw huid te voorkomen, maar het kan pijn, zwelling en ongemak te verminderen. Indien bij de thuiszorg niet helpt of je zonnebrand is zeer ernstig, kan uw arts medicijnen voorschrijven. Deze omvatten:

 • Niet-steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID's). Beide actuele en orale NSAID's de pijn verlichten, zwelling en ontsteking en zijn vooral gunstig wanneer gegeven gedurende de eerste 24 uur na blootstelling aan zon. Receptplichtige NSAID's bieden een hogere potenties doen dan over-the-counter drugs. In een studie, mensen die werden behandeld met de topische NSAID diclofenac (Voltaren, Solaraze) binnen uren van blootstelling aan de zon toonde een significante afname van pijn en zwelling 48 uur nadat de medicatie. Houd in gedachten dat orale NSAID's ook kunnen irriteren je maag en darmen.
 • Corticosteroïd medicatie. Lokale corticosteroïden kan helpen verlichten jeuk die optreedt als uw huid heelt. Combineren van lokale corticosteroïden met ofwel lokale of orale NSAID's kan effectiever zijn dan het gebruik van een van beide alleen. Limited bewijs ondersteunt het voordeel van orale steroïden zoals prednison, voor zonnebrand. Met behulp van lokale corticosteroïden kan dunne huid, rode laesies en acne veroorzaken.

Zie ook

Lifestyle en huismiddeltjes

Eenmaal zonnebrand optreedt, kan je niet veel doen om schade aan je huid te beperken. Echter, kunnen de volgende tips je pijn en ongemak in de uren en dagen na zonnebrand te verminderen:

 • Neem anti-inflammatoire geneesmiddelen, zoals aspirine of ibuprofen (Advil, Motrin, anderen), op regelmatige basis volgens de instructies op het etiket tot roodheid en pijn verdwijnen. Wees voorzichtig bij het geven van aspirine aan kinderen of tieners. Hoewel aspirine is goedgekeurd voor gebruik bij kinderen ouder dan 2, moeten kinderen en tieners herstellen van waterpokken of griep-achtige symptomen nooit aspirine nemen. Dit komt omdat aspirine inname is gekoppeld aan het syndroom van Reye, een zeldzame maar potentieel levensbedreigende toestand, zoals kinderen. Praat met uw arts als u zich zorgen.
 • Solliciteer koude kompressen - zoals een handdoek bevochtigd met koud kraanwater - om de aangetaste huid Of neem een koele douche of bad..
 • Breng een hydraterende crème, aloe vera lotion of hydrocortison crème op de aangetaste huid. Een lage dosis (0,5 tot 1 procent) hydrocortison crème kan pijn en zwelling te verminderen, en de snelheid van genezing.
 • Als blaren vormen, breek ze niet. Ze bevatten een natuurlijke lichaamsvocht (serum) en vormen een beschermende laag. Ook breken blaren vertraagt ​​het genezingsproces en verhoogt het risico op infectie. Indien nodig, bedek blaren met een gaasje. Als blaren breken op hun eigen, gelden een antibacteriële crème.
 • Voldoende te drinken. Blootstelling aan de zon en de warmte kan vochtverlies veroorzaken door je huid. Zorg ervoor dat die vocht aan te vullen om uitdroging te voorkomen - wanneer je lichaam niet genoeg water en andere vloeistoffen om zijn normale functies uit te voeren hebben.
 • Behandel peeling huid zacht. Binnen een paar dagen, kan het getroffen gebied begint te schillen. Dit is gewoon je lichaam de manier van het wegwerken van de bovenste laag van de beschadigde huid. Terwijl uw huid is peeling, blijven hydraterende crème te gebruiken.

Sommige producten - zoals lokale "-caine" producten, bijvoorbeeld, benzocaïne - beweren zonnebrand pijn te verlichten. Sommige dermatologen waarschuwen tegen het gebruik van deze producten, omdat ze kunnen de huid irriteren of een allergische reactie veroorzaken. Benzocaïne is ook verbonden met een zeldzame maar ernstige, soms dodelijke, mits de hoeveelheid zuurstof die het bloed kan dragen afneemt. Niet gebruiken benzocaïne bij kinderen jonger dan 2 zonder toezicht van een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg, zoals deze leeftijdsgroep is het meest getroffen. Als je volwassen bent, gebruik nooit meer dan de aanbevolen dosis van benzocaïne en overwegen te praten met uw arts.

Zie ook

Het voorkomen

Gebruik deze methoden om zonnebrand te voorkomen:

 • Vermijd blootstelling aan de zon tussen 10:00 en 16:00 Omdat de zonnestralen het sterkst zijn tijdens deze uren, probeer dan om outdoor activiteiten te plannen op andere momenten van de dag. Zoeken naar een mogelijke schaduw wanneer. Als u niet in staat om te voorkomen dat men in de zon bent, beperk de hoeveelheid tijd die u buiten bent tijdens deze piekuren.
 • Verdoezelen. Draag strak geweven kleding die uw armen en benen bedekt en een breedgerande hoed, die meer bescherming dan wel een baseball cap of golf vizier biedt. Kijk ook eens naar het dragen van kleding of outdoorartikelen speciaal ontworpen om bescherming tegen de zon bieden.
 • Gebruik zonnebrandcrème regelmatig en royaal. Gebruik een breed-spectrum zonnebrandcrème met een SPF van 15 of hoger. De Europese Academie voor Dermatologie adviseert momenteel gebruik van een breed-spectrum zonnebrandcrème met een SPF van 30 of meer. Toepassing zonnebrandcrème royaal en herhaal dit elke twee uur - of vaker als je zwemmen of transpireren. Zelfs de beste zonnebrandcrème zou minder effectief dan het SPF nummer op de fles zijn zou leiden u om te geloven als het niet grondig of dik genoeg is wordt toegepast, of als het zweette weg of weggespoeld tijdens het zwemmen. Gebruik het zelfs op bewolkte of mistige dagen. UV-stralen kunnen bewolking doordringen.
 • Draag een zonnebril als buitenshuis. Kijk voor een etiket van de fabrikant die zegt de zonnebril blokkeren 99 of 100 procent van alle UV-licht. Om nog effectiever te zijn, kies dan een zonnebril die dicht bij je gezicht past of wraparound frames dat blok zonlicht vanuit alle hoeken.

Sommige mensen proberen het krijgen van een "basis" tan om zonnebrand te voorkomen. Het idee is dat een paar sessies van indoor looien hen zal beschermen tegen verbranding in de zon. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat dit waar is. Een basis tan is geen vervanging voor een degelijke bescherming zon. Plus, de risico's van langdurige bruining opwegen tegen de onbewezen voordelen van een basis tan.

Zie ook