Zwangerschap week per week

Tweelingzwangerschap: wat veelvouden betekenen voor mama

Een tweelingzwangerschap neemt speciale zorg. Weet wat u kunt verwachten tijdens je tweelingzwangerschap, van voeding en gewichtstoename op mogelijke complicaties.

Wilt u worden verrast om te leren dat je bij je hebt tweeling of zelfs een drieling?

Soms is een tweelingzwangerschap gebeurt gewoon. In andere gevallen, specifieke factoren spelen een rol. Bijvoorbeeld, een tweelingzwangerschap is de kans groter als je ouder wordt, omdat hormonale veranderingen kunnen leiden tot meer dan een ei worden vrijgegeven op een moment. Het gebruik van kunstmatige voortplantingstechnieken - zoals in vitro fertilisatie - verhoogt ook de kans op een tweeling of andere veelvouden.

Als je gediagnosticeerd met een tweelingzwangerschap of een andere veelvouden, hier is wat je moet weten om goed voor jezelf te nemen - en uw baby's.

Hoe veelvouden zijn gemaakt

Eiige tweelingen - de meest voorkomende vorm - optreden wanneer twee afzonderlijke eicellen worden bevrucht door twee verschillende zaadcellen. Elke twin heeft zijn of haar eigen placenta en vruchtzak. De tweeling kan zijn twee meisjes, twee jongens, of een jongen en een meisje. Genetisch, zijn ze niet meer op elkaar dan iedere andere broers en zussen.

Identieke tweelingen ontstaan ​​wanneer een bevruchte eicel splitst en ontwikkelt in twee foetussen. Identieke tweeling zou een placenta delen, maar elke baby heeft meestal een aparte vruchtzak. Genetisch, de twee baby's zijn identiek. Ze zullen hetzelfde geslacht te zijn en deel fysieke eigenschappen en kenmerken. Zelden, identieke tweelingen niet volledig te scheiden in twee individuen. Deze baby's zijn bekend als Siamese tweeling.

Drielingen en andere hogere orde multiples kunnen identiek, broederlijk of een combinatie van beide.

Diagnose van een tweelingzwangerschap

Uw zorgverzekeraar kan een tweelingzwangerschap vermoed dat als je baarmoeder is groter dan normaal en lijkt er meer dan een foetale hartslag te zijn. Een verdachte tweelingzwangerschap wordt meestal bevestigd met een echo. Tijdens dit examen, worden geluidsgolven gebruikt om beelden van je baarmoeder en de baby te creëren - of baby's.

Soms is een ogenschijnlijk normale tweelingzwangerschap is later gevonden om slechts een baby te hebben. Dit staat bekend als verdwijnende tweeling syndroom. Zo'n episode kan zijn hartverscheurend, frustrerend en verwarrend. Vaak is er geen duidelijke verklaring voor het verlies.

Zie ook

Tweelingzwangerschap: wat veelvouden betekenen voor mama

Wat tweelingzwangerschap betekent voor mama

Zwangerschap week per week. Meer-frequente controles.
Zwangerschap week per week. Meer-frequente controles.

Een goede verzorging van jezelf is de beste manier om zorg te dragen voor uw baby. Tijdens een tweelingzwangerschap, kunt u verwachten:

  • Meer-frequente controles. Je zult uw zorgverzekeraar vaak zien aan de groei en ontwikkeling van uw baby 'bijhouden, controleren uw gezondheid, en let op tekenen van vroeggeboorte. Je moet misschien frequente echo of andere tests, vooral als je zwangerschap vordert.
  • Meer nadruk op bepaalde voedingsstoffen. Je zult meer foliumzuur, calcium, ijzer, eiwitten en andere essentiële voedingsstoffen nodig. Als je al het eten van een gezond dieet, keep it up - en zorg ervoor dat een dagelijkse prenatale vitamine te nemen. Uw zorgverzekeraar kan een ijzersupplement aanraden als goed.
  • Meer gewichtstoename. Verkrijgen van de juiste hoeveelheid gewicht kan de gezondheid van uw baby's te ondersteunen. Het maakt het ook makkelijker om de extra pondjes kwijt na levering. Voor tweelingen, de aanbeveling is vaak 37 tot 54 pond (ongeveer 17 tot 25 kg) voor vrouwen die een gezond gewicht vóór de zwangerschap - die zou kunnen vereisen ongeveer 600 extra calorieën per dag, afhankelijk van uw niveau van activiteit. Werk met uw zorgverzekeraar om te bepalen wat goed is voor jou.
  • Meer voorzorgsmaatregelen Uw zorgverzekeraar kan u vragen om een aantal van uw activiteiten te beperken -. Zoals werk, reizen en fysieke activiteit - als je zwangerschap vordert. Hoewel bedrust is niet bewezen een effectieve manier om vroeggeboorte te voorkomen, is het soms voorgesteld als een voorzorgsmaatregel om foetale groei te stimuleren en het risico op complicaties.

Overweeg complicaties

Gezonde veelvouden worden elke dag geboren. Toch is het belangrijk om bewust te zijn van mogelijke complicaties. Bijvoorbeeld:

  • Hoge bloeddruk. Moeders van veelvouden hebben meer kans op een hoge bloeddruk te ontwikkelen tijdens de zwangerschap. Als hoge bloeddruk wordt gecombineerd met eiwit in de urine, wordt de aandoening die bekend staat als pre-eclampsie. Zorgvuldig beheer is nodig om ernstige complicaties voor zowel moeder als baby te voorkomen.
  • Vroeggeboorte. Hoe meer baby's je bij je hebt, des te minder kans je hebt om je zwangerschap uit te dragen. Als u tekenen van vroeggeboorte, zou je worden gegeven injecties van een steroïde medicijnen om long ontwikkeling van uw baby 'versnellen. Maar ook dan, de kleinste preemies zou vechten om te overleven. Complicaties kunnen zijn laag geboortegewicht, ademhaling en spijsvertering problemen, en onderontwikkelde organen. Zelden wordt een kindje te vroeg geleverd en de andere baby of baby's in staat zijn om verder te ontwikkelen in de baarmoeder. Dit staat bekend als een vertraagde levering interval.
  • Twin-twin transfusie. Met identieke tweelingen, is het mogelijk voor een bloedvat in de placenta naar de bloedsomloop van de baby's 'verbinden. Dit zorgt ervoor dat een baby om te veel bloed en de andere te weinig ontvangen. Dit is een ernstige complicatie voor zowel baby's die agressieve interventie tijdens de zwangerschap zou kunnen vereisen. Vaak zijn baby's in deze situatie zo snel geleverd als de voordelen van vroeggeboorte opwegen tegen de potentiële problemen bij prematuren.
  • C-sectie levering. Voor tweelingen, vaginale bevalling is vaak mogelijk als de eerste baby is in een hoofd omlaag. Zo niet, zou een C-sectie worden aanbevolen. In sommige gevallen kan complicaties na de vaginale bevalling van de eerste twee een C-sectie levering voor de tweede tweeling vereisen. Voor drietallen, is vaginale bevalling niet per se uit de vraag - hoewel C-profielen zijn over het algemeen voorgesteld voor drieling en hogere orde multiples.

Zorg voor multiples

Gezonde veelvouden hebben dezelfde behoeften als andere pasgeborenen. Nog met een tweeling, heb je een dubbele dosis. Je zou meer rust en steun dan je had gedacht nodig, vooral als uw baby's te vroeg geboren zijn of hebben speciale medische zorg na de geboorte. Neem de tijd om uw baby te genieten - en vraag vrienden, geliefden en anderen voor hulp wanneer u het nodig hebt.

Zie ook