Zwangerschap week per week

Placenta: hoe het werkt, wat normaal is

De placenta speelt een cruciale rol tijdens de zwangerschap. Zoek uit wat de placenta doet, kwesties die de moederkoek en hoe de placenta wordt geleverd zouden kunnen beïnvloeden.

Als u zwanger bent, kunt u zich afvragen wat de placenta doet en welke factoren kunnen de placenta beïnvloeden. Verkrijg de feiten over deze belangrijke foetale orgaan.

Wat doet de placenta doen?

De placenta is een structuur die zich ontwikkelt in de baarmoeder tijdens de zwangerschap. De placenta levert zuurstof en voedingsstoffen aan uw groeiende baby-en afvalstoffen uit bloed van uw baby verwijdert. Zij hecht aan de wand van je baarmoeder en je baby navelstreng komt voort uit het. In de meeste zwangerschappen, de placenta hecht aan de bovenzijde of zijkant van de baarmoeder.

Wat beïnvloedt de gezondheid placenta?

Verschillende factoren kunnen de gezondheid van de placenta tijdens de zwangerschap beïnvloeden, wat modifiable en sommige niet. Bijvoorbeeld:

 • Maternale leeftijd. Bepaalde placenta problemen komen vaker voor bij oudere vrouwen, vooral na de leeftijd van 40.
 • Voortijdig breken van de vliezen. Tijdens de zwangerschap, is je baby omringd en opgevangen door een met vloeistof gevulde membraan genaamd de vruchtzak. Als de zak lekken of breuken voor arbeid begint, het risico van bepaalde placental problemen toeneemt.
 • Hoge bloeddruk. Hoge bloeddruk kan invloed hebben op uw placenta.
 • Meerlingzwangerschap. Als u zwanger bent met meer dan een baby bent, kunt u een verhoogd risico op bepaalde problemen placenta.
 • Bloedstolling stoornissen. Elke aandoening die het vermogen van uw bloed te stollen schaadt of verhoogt zijn kans op stolling verhoogt ook het risico op bepaalde problemen placenta.
 • Eerdere operatie aan de baarmoeder. Als u een eerdere operatie waarbij de baarmoeder, zoals een C-sectie hebt gehad, je bent een verhoogd risico op bepaalde problemen placenta.
 • Vorige placenta problemen. Als u een placenta probleem heb gehad tijdens een eerdere zwangerschap, zou u een verhoogd risico op het opnieuw.
 • Middelenmisbruik. Bepaalde placenta problemen komen vaker voor bij vrouwen die illegale drugs, zoals cocaïne roken of, tijdens de zwangerschap.
 • Abdominaal trauma Trauma aan je buik -. Zoals van een val of ander soort klap op de buik - verhoogt het risico op bepaalde problemen placenta.

Wat zijn de meest voorkomende placenta problemen?

Tijdens de zwangerschap, de meest voorkomende problemen zijn placenta abruptio placentae, placenta previa en placenta accreta. Elk van deze voorwaarden kan potentieel zware vaginale bloedingen veroorzaken. Na levering, placenta is soms een punt van zorg.

 • Abruptio placentae (abruptio placentae) Als de placenta pelt weg van de binnenwand van de baarmoeder vóór levering -. Hetzij geheel of gedeeltelijk - het is bekend als abruptio placentae. Abruptio placentae kan leiden tot een verschillende mate van vaginale bloedingen en ontnemen de baby van zuurstof en voedingsstoffen. In sommige gevallen, is vroege levering nodig.
 • Placenta previa Deze aandoening doet zich voor wanneer de placenta geheel of gedeeltelijk dekt de baarmoedermond -. De uitlaat voor de baarmoeder. Placenta previa kan ernstige vaginale bloedingen veroorzaken voor of tijdens de bevalling. Een C-sectie levering kunnen worden verlangd.
 • Placenta accreta. Deze aandoening doet zich voor wanneer de bloedvaten van de placenta te groeien te diep in de baarmoederwand. Placenta accreta kunnen vaginale bloedingen veroorzaken tijdens het derde trimester van de zwangerschap en ernstig bloedverlies na de bevalling. Behandeling kan een C-sectie productietijd gevolgd door chirurgische verwijdering van de baarmoeder (abdominale hysterectomie) vereisen.
 • Ingehouden placenta. Als de placenta niet binnen 30 tot 60 minuten na de bevalling wordt geleverd, is het bekend als placenta. Ingehouden placenta zou kunnen optreden omdat de placenta wordt gevangen achter een gedeeltelijk gesloten baarmoederhals of omdat de placenta is nog steeds verbonden aan de baarmoederwand - ofwel losjes (aanhanger placenta) of diep (placenta accreta). Onbehandeld, kan een placenta ernstige infectie of levensbedreigend bloedverlies bij de moeder veroorzaken.

Zie ook

Placenta: hoe het werkt, wat normaal is

Wat zijn de tekenen of symptomen van placenta problemen?

Raadpleeg uw zorgverlener tijdens de zwangerschap als u merkt dat:

 • Vaginale bloeding
 • Buikpijn
 • Ernstige rugpijn
 • Snelle samentrekkingen van de baarmoeder

Wat kan ik doen om mijn risico van placenta problemen te verminderen?

De meeste placenta problemen kunnen niet rechtstreeks worden voorkomen. Echter, kunt u stappen ondernemen om een ​​gezonde zwangerschap te bevorderen. Bijvoorbeeld:

 • Bezoek uw zorgverzekeraar regelmatig gedurende je zwangerschap
 • Werken met uw zorgverzekeraar om eventuele gezondheidsproblemen, zoals hoge bloeddruk te beheren
 • Rook niet en gebruik van illegale drugs
 • Streven niet een electieve C-sectie

Als u een placenta probleem heb gehad tijdens een eerdere zwangerschap en zijn van plan een zwangerschap, overleg dan met uw zorgverzekeraar over manieren om het risico op de aandoening weer te verlagen. Verwacht dat uw zorgverzekeraar om zorgvuldig te controleren uw conditie gedurende de zwangerschap.

Hoe wordt de placenta geleverd?

Als u uw baby te leveren vaginaal, zult u ook de placenta leveren vaginaal - tijdens wat bekend staat als de derde fase van de arbeid. Nadat je bevallen, zul je blijven milde weeën te hebben. Uw zorgverzekeraar kan masseer je onderbuik naar je baarmoeder te moedigen te contracteren en verdrijven de placenta. Je zou worden gevraagd om nog een keer naar de placenta, die meestal geleverd met een kleine stroom van bloed te leveren duwen. De placenta wordt meestal geleverd in ongeveer vijf minuten. In sommige gevallen kan het tot 30 minuten. Als je een C-sectie, zal uw zorgverzekeraar de placenta uit de baarmoeder te verwijderen tijdens de procedure.

Uw zorgverzekeraar zal de placenta onderzoeken om ervoor te zorgen dat het intact. Eventuele resterende fragmenten worden verwijderd uit de baarmoeder bloeden en infectie. Als je geïnteresseerd bent, vragen om de placenta te zien. In sommige culturen, families begraven de placenta in een speciale plaats, zoals hun achtertuin. Sommige vrouwen ook koken en eten de placenta, een praktijk die bekend staat als de menselijke placentophagy.

Zwangerschap week per week. Voortijdig breken van de vliezen.
Zwangerschap week per week. Voortijdig breken van de vliezen.

Als u vragen hebt over de placenta of placenta problemen tijdens de zwangerschap hebben, overleg dan met uw zorgverzekeraar. Hij of zij kan u helpen beter de rol van de placenta's te begrijpen.

Zie ook